Ενημέρωση Δήμου Σύρου - Ερμούπολης σχετικά με τις ενέργειες για την Πανδημία

Ενημερώνουμε ότι τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 θα διεξαχθεί η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του προγράμματος «Επισιτιστική αρωγή προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού Δήμου Σύρου-Ερμούπολης». Λόγω των συνθηκών, η διανομή θα διενεργηθεί κατ’ οίκον ωφελουμένων, οι οποίοι είτε δεν μπορούν είτε δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι (επειδή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου).

Επίσης, ενημερώνουμε ότι, σε καθημερινή βάση, το τηλεφωνικό κέντρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης υποδέχεται, αξιολογεί και εξυπηρετεί αιτήματα πολιτών, οι οποίοι, λόγω συνθηκών, βρίσκονται στο σπίτι και θέλουν να εξυπηρετηθούν για μια σειρά ζητημάτων όπως: συνταγογραφήσεις, αγορά φαρμάκων, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, πληρωμές λογαριασμών κ.λπ. Παράλληλα, μέσω των τηλεφωνικών γραμμών που λειτουργούν και οι οποίες καθημερινά δέχονται δεκάδες κλήσεις ασταμάτητα, προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική για ζητήματα καθημερινότητας.

Εκτός των τηλεφωνημάτων που γίνονται ΠΡΟΣ την Κοινωνική Υπηρεσία από τους πολίτες, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει προσεγγίσει τηλεφωνικώς αρκετούς ωφελούμενούς της (είτε μέλη του ΚΑΠΗ, είτε άτομα που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι έχουν γίνει περίπου 400 κλήσεις σε νοικοκυριά των οποίων όλα τα μέλη ή ένα μέλος ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν επαναληφθεί τηλεφωνήματα σε νοικοκυριά μοναχικών ατόμων είτε ατόμων των οποίων το περιβάλλον δεν διαμένει κοντά τους. Τα τηλεφωνήματα έχουν συμπαραστατικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και συγχρόνως χαρακτήρα διερεύνησης πιθανών αναγκών.

Επιπλέον, η Υπηρεσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι παρακολουθούν και καταγράφουν τις τοπικές ανάγκες. Συγχρόνως, σε εβδομαδιαία βάση οι απασχολούμενοι/ες στο «Βοήθεια στο Σπίτι» προσεγγίζουν άτομα, τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να προσεγγιστούν τηλεφωνικώς (ιδίως  άτομα περιφερόμενα ή/και που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα), για διαρκή παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης.

Δεδομένου ότι, στο προσεχές διάστημα, αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κοινωνικών/επισιτιστικών αναγκών, υπάρχει μέριμνα (σε επίπεδο διοίκησης του Δήμου με επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς) για την υποστήριξη μονοπρόσωπων ή πολυπρόσωπων νοικοκυριών που θα έλθουν αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια.

Από τη Μ. Τετάρτη και καθ’ όλη τη διάρκεια της Λαμπροεβδομάδας, ο Δήμος, ως εταίρος της σύμπραξης 53, με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διανομή τροφίμων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους) με δικαιούχους 280 μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά του νησιού.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα σε προστατευτικές μάσκες και έχουν ήδη διατεθεί στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στις λοιπές Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Go to top