Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

bia

«Ζήτα βοήθεια, γίνε η δύναμή σου»

          Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1999, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με διεθνή διάσταση.

          Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους του πολιτισμούς, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη και αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών.

          Η εξάλειψη του φαινομένου μας αφορά όλους. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δέχονται βία ή κινδυνεύουν να υποστούν βία ή πολλαπλές διακρίσεις να ζητήσουν βοήθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής.

          Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της αναμετάδοσης τριών τηλεοπτικών σποτ, ένα από τη Γενική Γραμματεία  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας  των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και δύο από τον κ. Μάρκο Τράκα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της άδειας αναμετάδοσης.

          Ενημερώνουμε, επίσης, ότι λειτουργεί η Γραμμή  SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Σκοπός της ενημέρωσης είναι  η γνώση.

Όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε το πρόβλημα τόσο γρηγορότερα θα βρεθεί η λύση.

Go to top